top of page
Търсене

Ерготерапия в училище...

Ерготерапията е професия която вече не е никак нова за България и все повече хора знаят какво представлява и накъде е насочена. Въпреки това ще си позволя в няколко кратки изречения да опиша основните посоки, в които ние ерготерапевтите гледаме, а именно- възстановяване и развиване на умения нужни за извършване на дейности от ежедневието на един човек, които са смислени, ценни и нужни за него, като същевременно стимулираме неговата самостоятелност.

Ерготерапевтите могат да работят в болници, центрове, които предлагат услуги за деца и семейства, центрове за ранна детска интервенция съвместно с мултидисциплинарен екип. Биха могли да работят на частна практика, работят заедно с логопеди, психолози, специалисти ранна детска интервенция и една от най-значимите практики които прави ЕТ е че посещава дома в който детето живее, обменя информация учителите, родителите и други колеги които подкрепят детето.

Малко известно е, поне в България, че ерготерапевтът може и е добре да работи в училище.

Функциите му там могат да бъдат различни и посоката на работа да е много креативна и динамична- от консултант на учители, родители, деца до практическа работа с конкретната група нуждаеща се от подкрепа.

Ролята на ЕТ в училище може да включва следните елементи:

Наблюдение на детето и как то функционира в час, в междучасие, в столовата и други помещение на училището с цел оценка на неговото представяне, успеваемост и удовлетвореност

Планиране на цели заедно с учителите, родителите и детето

Разговори с учители, педагогически съветници, директори в посока какво те биха могли да адаптират в учебния материал и/или среда , така че детето да има по-добро представяне

Разговори с родители и деца с цел, разбиране на нуждите и желанията, мотивацията и какви цели имат родителите и децата.

Оценка на дейностите/учебния материал спрямо нуждите на детето и адаптирането им при нужда

Помощ при изграждането на функционални умения, които ще помогнат на детето при изпълнение на задачи свързани с училище

Помощ при изграждане на физически умения, като писане и грижа за себе си и др.

Помощ при адаптиране на класната стая (височина на чина, стола, дъската и др.), спрямо нуждите на детето

Обучение в използване на специални устройства и учебни материали (приложения, видео запис на история и др.)

ЕТ в училище би могъл да работи както индивидуално с детето, така и с група, като в зависимост от това, целите са различни и разбира се строго индивидуални.

Груповата ерготерапевтична работа е насочена на първо място към развиване на позитивна и подкрепяща атмосфера между учениците в класа. Да се подкрепи участието на всяко дете, без значение дали има специални нужди или не, да се развият умения като:

Активно слушане

Изчакване на реда си

Решаване на проблеми

Екипна работа

Уважение и отговорност към другите и дейностите

Умения за правене на избор

Добро самочувствие и усещане за себе си.

58 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Да оставим бебето да лази...

​ Много родители, когато ги попитам кога е пролазило детето им, те казват “ Ооо, той/тя направо проходи”. Това е чудесно, но бих искала да споделя с вас колко е важно и защо е важно да насърчаваме мал

bottom of page