top of page
Търсене

Да оставим бебето да лази...


Много родители, когато ги попитам кога е пролазило детето им, те казват “ Ооо, той/тя направо проходи”. Това е чудесно, но бих искала да споделя с вас колко е важно и защо е важно да насърчаваме малкото бебе да лази.

Етапа на лазене е съществен, защото подпомага развиването на следните зони, нужни за двигателното развитие на едно бебе:

Билатерална координация(да може да използваме и двете страни на тялото си, по едно и също време, организирано и последователно: разглеждане на книга, рязане, рисуване, писане, хвърляне на топка и др.)

Стабилност на раменете

Стабилност на торса и позата на торса

Стабилност на пръстите и ръцете

Възможност за изследване на различни текстури

Необходимо е да наблюдаваме бебето, да стимулираме двигателното му развитие, като даваме шанс то да лази, да изследва заобикалящата го среда, тъй като това е основа за дейности свързани със самообслужване, игра учене. За да бъда още по конкретна, ще споделя, че етапа на лазене е важен за да могат децата успешно да развият умения за самостоятелно хранене, обличане/събличане да учат нови игри и трупан нови умения, да се къпят, тичат, карат колело, рисуват, пишат, катерят…

Разбира се има много бебета, които прескачат етапа на лазене, в никаквъ случай това не означава, че те няма да имат добре развита и стабилна поза за сядане, стабилност на торса и раменете и че няма да могат да участват в различни дейности.

35 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Ерготерапия в училище...

Ерготерапията е професия която вече не е никак нова за България и все повече хора знаят какво представлява и накъде е насочена. Въпреки това ще си позволя в няколко кратки изречения да опиша основнит

bottom of page