top of page

Вестибуларна система

 

Вестибуларната система е част от Сензорната система, наред с още 7 сетива.

 Благодарение на вестибуларната система имаме усещане за  движение, тя ни дава информация дали се движим, колко бързо се движим и в коя посока се движим..

 

Тази система е най-влиятелната от всички сетива, тъй като засяга почти всичко, което правим и дейностите в които се включват. Балансът, координацията, фините двигателни умения и дори саморегулирането на тялото са отговорност на вестибуларната система.

Ето какво е ВС, чисто на неврологично ниво- докато се движите, течност в ушния ви канал активира сензори в средното и вътрешното ухо. Тогава тялото ви комбинира това усещане за движение с информация от очите и ушите. Всички тези данни са комбинирани заедно, за да ви дадат усещане къде се намира тялото ви в пространството.

 

Децата които имат  вестибуларна нестабилност, не се движат уверено, тялото им не е сигурно къде точно се намира в пространството, тъй като мозъка трудно организира всичката сензорна информация,получена от средата в която е детето..

Това кара мозъка и тялото им да се чувстват несигурни и се включва режим на оцеляване.

Важно е да се каже, че има два вида  вестибуларна дисфункция: свръхчувствителна ВС и недостатъчно чувствителна ВС.

 

Децата чиято ВС е свръхчувствителна , не харесват да се люлеят, да висят надолу с главата, имат нисък мускулен тонус, често се движат бавно, некоординирани са, често се спъват, в бебешка възраст не обичат да ги поставят по корем или гръб, плашат се  от детски площадки и др.

 

Децата, които са недостатъчно чувствителни, са точно обратното. Те могат да понасят много движение, преди мозъкът им да регистрира, че тялото се движи. Някои признаци включват: импулсивно поведение ) скачане, катерене, бягане); нужда от постоянно движение (люлеене, въртене); предпочитат да висят надолу с главата, изглежда че никога не се замайват от въртене на едно място.

Ако вие,като родител,учител, специалист имате съмнения че детето има някакво вестибуларно нарушение, бих ви посъетвала на първо място да направите медицински преглед пру УНГ специалист, ако всичко е наред, ето няколко съвета за стабилизиране на Вестибуларната система:

  • Танцуване

  • Люлеене

  • Катерене

  • Скачане на въже

  • Лазене

  • Промъкване под/над/върху препятствия

  • Преминаваме по трасе с препятствия

  • Балансираща дъска

 

Не забравяйте да се забавляваме, заедно с децата, да насърчават самостоятелност и независимост, включване в дейности които са смислени и дават усещане за удовлетвореност.

bottom of page